8 najväčších klamstiev potravinárskeho priemyslu

Položme si hneď na začiatku jednoduchú otázku. Ktoré potravinové firmy robia najväčšie reklamy, investujú najviac peňazí do masírovania mozgov ľudí? Odpoveď je jednoduchá: väčšinou tie, ktoré so zdravým životným štýlom a zdravím človeka nemajú nič spoločného. Všetky tieto potravinové spoločnosti pozerajú iba na výšku svojich ziskov a to dokonca neváhajú použiť pre svoju propagáciu aj tie najväčšie “zbrane”, akými sú malé a dospievajúce deti. Na odkrytie 8 najväčších klamstiev potravinárskeho priemyslu sa teraz pekne zhlboka nadýchnite a začnite čítať fakty, ktoré sa nedajú vyvrátiť ničím…

8 najvacsich klamstiev potravinarskeho priemyslu

 

8 najväčších klamstiev potravinárskeho priemyslu

1. Potravina bez obsahu trans tukov

Priemyselne spracovávané potraviny majú zväčša na obale oznam, že ide o potravinu bez obsahu trans tukov. S najväčšou pravdepodobnosťou toto tvrdenie nebude pravdivé. Treba preto pozerať na zoznam použitých surovín, aj keď ani táto informácia nemusí byť úplne smerodajná a pravdivá! Ak sa objaví názov “hydrogenizované” na obale potraviny, tak trans tuky sú v nej zaručene!

 

2. Potravina obsahuje celé zrná

Táto informácia býva častá pri pečive a ovsených vločkách. No nie všetky pečivá celozrnnú múku aj obsahujú. Označenie “celozrnné” je veľmi populárne, ale treba naozaj zvážiť či je daná potravina taká, aká je deklarovaná výrobcom.

 

3. Bezlepková potravina

Aj pri bezlepkových potravinách sa stáva, že obsahujú lepok. V prípade, že ste celiatik, môže Vám to, ako iste viete, spôsobiť nemalé zdravotné problémy. Mali by ste si potraviny, ktoré kupujete overiť, či sú ozaj bez obsahu lepku. Teraz možno mnohí z Vás budú namietať, že veď všetko sa nedá kontrolovať, ale áno dá! Raz to skontrolujete a budete vedieť, ktoré potraviny sú vhodné a ktoré zas nie. Ale samozrejme závisí aj od Vašej ochoty urobiť pre svoje zdravie, niečo navyše…

 

4. Potravina bez pridaného cukru

Žiaľ mnohí ľudia si neuvedomujú, že cukor v potravinách musí byť nahradený inou surovinou, aby sa zabezpečila sladká a príjemná chuť. To, že cukor potravina či nápoj neobsahujú môže byť pravda, ale nie je pravdou to, že by neobsahovali žiadnu jeho náhradu! Tých pomenovaní cukru je nekonečné a je len na Vás či si uvedomujete, čo konzumujete alebo nie.

 

5. Obsah kalórií

Mnoho ľudí si neuvedomuje, že obsah kalórií na obale potraviny býva vyjadrená napr. na 100 gramov, prípadne jednu porciu, kedy nutričné hodnoty môžu byť na pohľad v rámci normy. Lenže, ak je obsah sáčku či balenia potraviny 500 gramov, výška nutričných hodnôt je 5 násobná a to už nemusí byť úplne v poriadku.

 

6. Potraviny s obsahom ovocia

Priemyselne spracovávané potraviny s označením “prírodné”, nemusia byť v skutočnosti také prírodné ako sa môže zdať. Napríklad pomarančový džús s označením “prírodný” a “100%ne z ovocia”, nemusí byť až taký pravdivý. V skutočnosti sa používajú pri výrobe takýchto džúsov práškové príchute, ktoré sú len a len spracované priemyselne. Na to, aby džús bol z čerstvej štavy pomaranča by nemohol v obchode stáť 2 €, ale aspoň 5 € a to by vydržal na pultoch iba zopár dní, potom by sa pokazil…

 

7. Zavádzajúce označenia surovín

“Zavádzajúce” označenia surovín sú bežnou praxou potravinového priemyslu. Nikto z nás, kto sme bežní laici, a nevenujeme sa štúdiu názvov použitých surovín na potravinách, nevieme čo je presne označenie E622, E407 atď. Veď aj na čo by nám to bolo? Dôverujeme potravinám natoľko, že označenia “zdravé”, “prírodné”, “bez cukru”, musia tak aj v skutočnosti byť. Ale už malé nápisy nesledujeme, lebo nám tam oko nezablúdi. A to je zámerom výrobcu takejto potraviny.

 

8. Nízkotučné vs. bez tuku

Označenia typu nízkotučné alebo bez použitého tuku sú jednoduchým nástrojom potravinárskeho priemyslu, ako Vás ubezpečiť v tom, že potravinu, ktorú ste v obchode chytili do ruky, môžete bez problémov zjesť, pretože je nielen zdravá, ale neobsahuje žiaden prípadne minimálne množstvo tukov. Tento nápis “nízkotučné” určite svieti červenou, veď sa chcú prezentovať ako firma, ktorá dbá na blaho svojich konzumentov. Prdlajz! Ide im iba o zisk a Vaše zdravie ich nezaujíma…

Každá potravina, ktorá je priemyselne spracovávaná, nemôže byť zdravá, pretože na dlhotrvajúce záruky musia byť logicky používané, nejaké prísady. Bez ich obsahu by sa pokazili v priebehu niekoľkých hodín, či dní a to už by rentabilné nebolo. Samozrejme neškatuľkujeme všetky firmy a všetky produkty pod nezdravé. Ale sedliackym rozumom a troškou zapojeného rozmýšľania viete jednoducho prísť na to, či je Vami kupovaná potravina zdravá alebo nie. Už len jogurt, ak je sladký, musí v sebe obsahovať rafinovaný cukor, tých názvov samozrejme existuje mnoho, a už v tom momente nie je zdravou výživou, aj keď sa mylne domnievate! O nezdravých účinkoch rafinovaného cukru sme už písali viac krát, ale máme potrebu to zdôrazniť vždy, ak sa dá pomôcť čo i len jednému človeku, aby začal o tomto fakte aspoň premýšlať.

 

Samozrejme najlepšie, čo môžete urobiť je prestať konzumovať priemyselne spracovávané potraviny a nahradiť ich zdravými a čerstvými surovinami, kedy sa nebudete musieť obávať zničujúcich následkov a štúdiu každej potraviny v obchode, či je zdravá alebo nie. Berte na vedomie, že zdravé potraviny nepotrebujú zoznam surovín, ktoré obsahujú, pretože sú reálne surovinou samou o sebe!

 

Máte problém s nadváhou? Chudnite s nami pod odborným dohľadom!

Formular akcia konzultacia

Objednať konzultáciu

Polia označené * sú povinné!

 

Sumár
8 najväčších klamstiev potravinárskeho priemyslu
Názov článku
8 najväčších klamstiev potravinárskeho priemyslu
Popis
Na odkrytie 8 najväčších klamstiev potravinárskeho priemyslu sa teraz pekne zhlboka nadýchnite a začnite čítať fakty, ktoré sa nedajú vyvrátiť ničím
Autor

Tagy:, ,

Žiadne komentáre neexistujú

Pridaj komentár