9 faktov o rafinovanom cukre, ktoré by ste mali vedieť!

Rozsiahly výskum realizovaný SugarScience odhalil, aký škodlivý je rafinovaný cukor v skutočnosti. Prečítajte si 9 faktov, ktoré by ste mali rozhodne vedieť o tejto potravine.

Konzumácia cukru

Cukor v tekutom stave

Dezerty nie sú jediné, kde sa rafinovaný cukor používa. Sladené nápoje, energy drinky, nápoje na športovanie atď. teda všetok cukor použitý v tekutom stave. Až 36 % skonzumovaných cukrov pochádza práve z nápojov. Premýšľate niekedy nad tým, koľko energy drinkov za deň vypijete alebo koľko vypijete napríklad z Vašej obľúbenej sladenej malinovky za deň? Práve uvedomenie si tejto skutočnosti Vám ich lepšie pomôže eliminovať a ľahšie budete vedieť prejsť na zdravé stravovanie bez zbytočných kalórií.

Cukor v sladených nápojoch je tichým zabijakom

Je čas zabudnúť, že existujú sladené limonády a nápoje. Jedna plechovka sladeného nápoja denne zvyšuje riziko úmrtia spojené s kardiovaskulárnym ochorením až o 1/3.

Vaša pečeň dostáva poriadne zabrať

Fruktóza, stále populárnejší druh cukru, môže poškodiť Vašu pečeň viac ako alkohol. Fruktóza je to, čo robí ovocnú chuť takou chutnou a ako viete, cukor v ovocí je v poriadku, pretože sa v ňom prirodzene vyskytuje, ale do sladených nápojov je pridávaný práve rafinovaný, teda priemyselne spracovávaný cukor. Fruktóza stráca rafinovaním vlákninu a živiny, ktoré pomáhajú Vášmu telu pracovať správne. Ak však konzumujete rafinovaný cukor koledujete si o stukovatenie pečene a o nealkoholickú steatohepatitídu.

Pre označenie cukru existuje nespočetné množstvo výrazov a pomenovaní

Cukor býva v potravinovom priemysle nazývaný rôzne, len aby Vás obal daného výrobku zmiatol a aby ste si často ani neuvedomili, že produkt, ktorý jete obsahuje veľa cukru. Všetky názvy používané v potravinárskom priemysle môžete nájsť v našom článku – 47 rôznych pomenovaní cukru.

Tuk vytvorený z cukru môže viesť k metabolickému syndrómu

Metabolický syndróm je zastrešujúci termín pre chronické problémy, ako je ochorenie srdca, cukrovky a ochorení pečene. Vysoká hladina cukru v krvi je jedným z piatich rizikových faktorov týchto ochorení. Prvotným indikátorom vysokej hladiny cukru môže byť telo v podobe jablka, teda ak je obvod Vášho pásu väčší ako sú Vaše boky. V tomto prípade by ste mali svojmu zdraviu venovať vyššiu pozornosť, aby ste zdravotným problémom predišli včas a nemuseli ich riešiť v budúcnosti.

Ženy konzumujú až 3 krát viac cukru, ako je povolené v norme

Ženy skonzumujú až 3 krát viac cukru, ako je stanovená norma. Touto normou je v súčasnosti 25 gramov cukru, tzn. 6 čajových lyžíc. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO, dospelí príjmu až 10 % denných kalórií práve z pridaného cukru. Ideálne by bolo skonzumovať maximálne 5 % cukru.

Cukor vedie k zvýšenej maškrtnosti

Konzumácia cukru väčšinou vedie k ešte väčšej jeho konzumácii. Cukor môže mať vplyv na mozog rovnako ako kokaín alebo alkohol. Práve preto môže nadmerne skonzumované množstvo cukru viesť k potrebe ďalšieho. Následne zvýšená konzumácia cukru vedie k nekonečnému a začarovanému kruhu donekonečna opakujúcej sa potreby maškrtenia. Našťastie sa s nadváhou dá bojovať a dá sa nad ňou zvíťaziť vhodnou diétou a následne zmenou životného štýlu a stravovania.

Cukor sa nachádza aj v potravinách, o ktorých by ste to ani nepovedali

Človek by si po týchto vetách mohol povedať, že veď vynechá sušienky, čipsy a zmrzlinu a hotovo – žije zdravo. Nie je to až tak jednoduché. Až 74 % potravín, ktoré zakúpite v supermarkete obsahuje pridaný cukor. Nachádza sa aj v potravinách, ktoré nemusia chutiť sladko ako sú napríklad chlieb, omáčky a podobne.

Príliš veľa cukru je spojené s množstvom potenciálnych chôrob

Nadmerná konzumácia cukrov a rafinovaných sacharidov môže zvýšiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny a môže priniesť vyššiu mieru recidívy s nižšou mierou prežitia aj po absolvovaní liečby. Vyššia konzumácia cukru môže viesť aj k Alzheimerovej chorobe. Ak Vám nestačia dôkazy z výskumov pozrite sa na svoju pleť, ako rýchlo stárne! Čím viac vrások máte, toľko cukru konzumujete.
 

Máte problém s nadváhou? Chudnite s nami pod odborným dohľadom!

Formular akcia

Objednať konzultáciu

Polia označené * sú povinné!

 

Sumár
9 faktov o rafinovanom cukre, ktoré by ste mali vedieť!
Názov článku
9 faktov o rafinovanom cukre, ktoré by ste mali vedieť!
Popis
Rozsiahly výskum realizovaný SugarScience odhalil, aký škodlivý je rafinovaný cukor v skutočnosti. Prečítajte si 9 faktov, ktoré by ste mali rozhodne vedieť o tejto potravine.
Autor

Tagy:, , ,

Žiadne komentáre neexistujú

Pridaj komentár