Bielkovinové diéty vyhrávajú boj nad obezitou a chudnutím, hovoria odborníci

Aká je skutočná príčina nadváhy, obezity a prejedania sa?

Podľa štúdie, ktorú realizovali vedci z Univerzity v Sydney 8. Novembra 2013 dospeli k záveru, že ľudia, ktorí sú na diéte a jedia menej bielkovín, prijali celkovo viac kalórií, ako tí čo boli na bielkovinovej diéte.  Chuť do jedla bola rovnaká bez ohľadu na vek jedinca, BMI (Body Mass Index) a hmotnosť.

Dieta tipy

„Zistili sme, že bez ohľadu na Váš vek či BMI je Vaša chuť na proteínové jedlá tak silná, že budete jesť dovtedy kým nedodáte telu dostatok bielkovín, čo by mohlo znamenať, že jete viac ako by ste mali“, povedal Dr. Alison Gosby, vedúci autor výskumu a postgraduálny pracovník Univerzity Charles Perkins Centre v Sydney.

Napriek tomu, konzumácia dostatku bielkovín môže pomôcť človeku na diéte znížiť príjem potravy, čo vedie k strate hmotnosti.

„Ukázalo sa, že ľudia pokúšajúci sa schudnúť musia pozerať nielen na kalórie, ale aj na zloženie makro živín. Ak znížite príjem kalórií, ale nezvýšite príjem bielkovín, budete mať hlad a Vaša diéta nebude úspešná“, poznamenal Dr. Gosby.

Súhlasne rovnaký názor vyjadril aj profesor Dr. Jose Antonio. „Pri porovnaní diéty s nízkym obsahom tukov v porovnaní s diétou s nízkym obsahom sacharidov je jednoznačné, že nízko sacharidové diéty vyhrávajú jednoznačne v boji s nadváhou a obezitou.“

Dr. Antonio odporúča tým, ktorí chcú zredukovať hmotnosť a tuk, aby vyskúšali radšej nízko sacharidovú diétu než diétu s nízkym obsahom tukov. „Sú to sacharidy, nie tuk alebo bielkoviny, ktoré sú Vašim nepriateľom,“ dodal.

Predchádzajúce štúdie taktiež ukazujú, že nízko sacharidové diéty sú výhodné na redukovanie hmotnosti. V článku pre Obesity Reviews, vedci uviedli z klinických štúdií účinky nízkeho obsahu sacharidov na kardiovaskulárne rizikové faktory. Na základe analýzy týchto štúdií došli k záveru, že diéty s nízkym obsahom sacharidov majú priaznivé účinky na telesnú hmotnosť a hlavné kardiovaskulárne rizikové faktory.

S vedomím možného vypuknutia epidémie obezity na celom svete, veľa klinických lekárov začalo venovať väčšiu pozornosť na to, čo ich pacientom úspešne pomohlo zredukovať hmotnosť. Často to bolo vyhýbanie sa konzumácii cukru, rafinovaných obilnín a konzumácie tukov, dokonca nasýtených tukov.

„Ak chcete predísť rakovine pľúc, tak sa musíte vyhnúť fajčeniu. Takisto je to aj pri predchádzaní obezity a ľudia, ktorí sa jej chcú vyhnúť musia prestať konzumovať sacharidy alebo prinajmenšom podstatne obmedziť ich konzumáciu.“, dodáva Gary Taubes, ktorý je autorom knihy „Prečo prijímame tuky: a čo s tým máme robiť“.

A hoci bielkovinové diéty boli v minulosti odmietané, Gary Taubes verí, že môžu byť hodnotnými a účinnými metódami pri redukovaní hmotnosti.
 

Máte problém s nadváhou? Chudnite s nami pod odborným dohľadom!

Formular akcia

Objednať konzultáciu

Polia označené * sú povinné!

 

Sumár
Bielkovinové diéty vyhrávajú boj nad obezitou a chudnutím, hovoria odborníci
Názov článku
Bielkovinové diéty vyhrávajú boj nad obezitou a chudnutím, hovoria odborníci
Popis
Podľa štúdie, ktorú realizovali vedci z Univerzity v Sydney 8. Novembra 2013 dospeli k záveru, že ľudia, ktorí sú na diéte a jedia menej bielkovín, prijali celkovo viac kalórií, ako tí čo boli na bielkovinovej diéte. Chuť do jedla bola rovnaká bez ohľadu na vek jedinca, BMI (Body Mass Index) a hmotnosť.
Autor

Tagy:, , ,

Žiadne komentáre neexistujú

Pridaj komentár