Bylinky zo záhradky sú najzdravšie

Zdravé a chutné bylinky sa nachádzajú všade vôkol nás. Najzdravšie však pochádzajú z našej záhrady práve vďaka tomu, že ich nepostrekujeme žiadnymi chemikáliami. Premenia každé jedlo na ľahodný pokrm, ktorému sa nedá odolať. Naše staré mamy a babičky ich používali vo veľkom. Nikdy nešetrili majoránkou, mätou, pažitkou a ani petržlenovou vňaťou. Ale ako ste na tom Vy a bylinky zo záhradky? Máte k nim pozitívny vzťah a používate ich pri varení i príprave jedál pravidelne alebo iba sporadicky až temer vôbec? V prípade, že ich pridávate do svojich jedál robíte skutočne dobre a tým, čo si k nim nenašli zatiaľ vzťah ich vrelo odporúčame. Dôvodov je hneď niekoľko…

Bylinky zo záhradky sú najzdravšie

Okrem toho, že čerstvé, podotýkam čerstvé bylinky zlepšia chuť a sú zdravé, výrazne zlepšujú aj vzhľad každého jedla. Na pohľad nevábne jedlo dokážu premeniť na kulinársky skvost. V správnom pomere a množstve dodávajú aj tým najjednoduchším a najobyčajnejším jedlám švih a sviežu farebnosť. V našom článku Vám prinášame bylinky zo záhradky, ktorú sú najzdravšie a najčastejšie používané vo všeobecnosti.

 

Mäta

Mäta

Jednou z najznámejších aromatických bylín je mäta. Najčastejšou odrodou tejto bylinky je mäta prieporná, ktorú zrejme pozná každý z nás. Jej listy a mladé výhonky sa používajú nielen pri lúhovaní čaju, ale aj na prípravu obľúbených smoothie nápojov, letných osviežujúcich nápojov a rôznych  kulinárskych špecialít, akými sú hlavne turecké grilované ražniči alebo libanoský tabouleh. Rovnako skvele chutí mäta aj v dezertoch či koláčikoch.

 

Petržlenová vňať

Petržlenová vňať

Petržlenová vňať je jednou z najčastejšie používaných kuchynských bylín. Používa sa hlavne na dochutenie zeleniny a zemiakov. Je skvelá do jarných a letných polievok, najmä do zeleninových, hráškovej polievky atď. Rovnako vhodná je aj do dusených jedál a na pečené ryby na grile. Okrem dobrej chuti vyzerá na pohľad vábivo a preto sa často využíva na zdobenie jedál.

 

Pažítka

Pažítka

Pažítka sa používa nielen pri príprave teplých jedál, ale aj na ochutenie a vizuálne spestrenie rôznych pomazánok, či len tak na chlebík s domácim maslom. Každý z nás sa teší na jarné mesiace, kedy si ju budeme môcť po dlhej zime odstrihnúť v záhradke a vychutnať si jej skvelú chuť. Pažítka je veľmi populárna vo vaječných pokrmoch a v polievkach, ktorým dodá chuť surovej cibule. Stačí jedlo pažítkou posypať a uľahodíte aj Vášmu zraku. Mäso, ryby a šaláty získajú vďaka pažítke jemnú cibuľovú chuť. Kľudne ju môžete používať aj pri ochutení tvarohu alebo cottage syru. Pažítka je bohatá na vitamín C. 100 gramov pažítky obsahuje približne rovnaké množstvo vitamínu C ako 1 kilogram jabĺk. Pri varení však stráca obsah vitamínu, preto najlepšia na konzumáciu je čerstvá priamo zo záhradky :)

 

Žihľava

Žihľava

Mnohí ľudia považujú žihľavu za nepríjemnú pŕlhlivú burinu, ktorá rastie všade. No veľa receptov práve od našich starých mám obsahuje listy žihľavy. Táto liečivá rastlina má detoxikačné a posiľňujúce účinky na náš organizmus. Jej konzumácia je ideálna na jar, kedy sú jej účinky najsilnejšie. Najviac účinných látok obsahujú horné časti žihlavy. V kuchyni sa žihľava používa najmä do rizota, šalátov či rôznych plniek. Žihľavový čaj je tiež vynikajúci na konzumáciu a detoxikáciu organizmu.

 

Oregáno

Oregano

Oregáno používali už starí Gréci pri príprave svojich pokrmov a o jeho liečivých účinkoch niet pochýb. Možno mnohých prekvapíme informáciou, že čerstvé oregáno je vhodné ako dezinfekcia na rany, zmierňuje migrénu a nervozitu. Najčastejšie sa používa v talianskej kuchyni na ochutenie pizze alebo iných jedál. Oregáno sa používa na ochutenie šalátov, rajčinových jedál, morských jedál a na ochutenie grilovaného či duseného mäsa.

 

Šalvia

Šalvia

Šalvia má ostrú, korenistú až štipľavú chuť a vôňu. Používa sa najmä pri príprave jahňaciny, baraniny a teľacieho mäsa. Jej samotný názov šalvia pochádza z latinského “salvia” čo znamená liečiť. Šalvia má silný antibakteriálny účinok. Používa sa hlavne proti chorobám ústnej dutiny a hrdla, pri zápaloch ďasien. Čaj zo šalvie pomáha odstraňovať potenie sa v noci a pomáha zmierňovať nervozitu a napätie.

 

Medvedí cesnak

Medvedí cesnak

S príchodom jari sa začína objavovať aj medvedí cesnak. Je ideálny na jarné odhlienenie a prečistenie organizmu. Čerstvé listy medvedieho cesnaku sa používajú na chlieb, do polievok, šalátov a mäsových jedál najlepšie nadrobno pokrájané.

 

Tymián

Tymian

Tymián má v kuchyni mnohostranné využitie. Používa sa na dochutenie hydiny, rýb  a diviny. Rovnako dobre chutí aj v zeleninových jedlách, hríboch, šalátoch a strukovinách. Môže sa kombinovať s cibuľkou, petržlenom a bobkovým listom. Pre svoju silnú arómu býva hlavným korením jedla.

 

Medovka

Medovka

Medovka, rovnako ako ostatné bylinky spomenuté vyššie, sa dá pestovať aj v kochlíkoch vo vnútri domu. Listy medovky sú ideálne pri príprave smoothie nápojov, pre ochutenie šalátov, polievok, rybacích a hríbových jedál i na grilované jedlá. Má výraznú citrusovú vôňu a silné protibakteriálne i protivírusové účinky. Používa sa hlavne na liečbu herpesu (oparu). Zmierňuje nervozitu a podráždenosť. Odvar z medovky je vhodný pre vynikajúci relaxačný kúpeľ.

 

Používate aj Vy tieto bylinky zo záhradky vo svojej kuchyni či domácnosti? Ak nie, verím, že ich zaradíte a budete pravidelne používať k zlepšeniu Vášho zdravia :)
 

Máte problém s nadváhou? Chudnite s nami pod odborným dohľadom!

Formular akcia

Objednať konzultáciu

Polia označené * sú povinné!

 

Sumár
Dátum recenzie
Chudnutie s PROTISSIMO
Bylinky zo záhradky
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Tagy:, , , , , , , , , , , ,

Žiadne komentáre neexistujú

Pridaj komentár