Glukózovo-fruktózový sirup poškodzuje Vaše telo

Prvým krokom k uvedomelému postoju voči tomu, čo konzumujeme je naučiť sa čítať obaly potravín. Najoptimálnejšie z hľadiska životosprávy by bolo, ak by sme potraviny, ktoré majú akýkoľvek obal nemuseli konzumovať vôbec.

Glukozovo-fruktozovy sirup

Najlepšia cesta k udržaniu pevného zdravia je konzumácia produktov od lokálnych farmárov a pestovateľov, avšak v dnešnom hektickom svete je takýto spôsob stravovania pre mnoho ľudí z rôznych dôvodov nepredstaviteľný. Ak patríte do kategórie ľudí, ktorí sa nedokážu alebo nechcú vyhnúť konzumácii balených priemyselne vyrábaných a spracovávaných potravín, je veľmi dôležité vedieť čítať informácie na obaloch. V tomto článku si predstavíme jednu ingredienciu, ktorá je pridávaná do obrovského množstva produktov. Najtypickejším príkladom sú sladené nápoje všetkého druhu. Bolo dokázané, že táto ingrediencia má nepriaznivé až škodlivé účinky na ľudský organizmus a predsa je taká bežná a konzumovaná často nevedomky vo veľkých množstvách.

Jej názov je glukózovo-fruktózový sirup (HFCS –high fructose corn syrup).

Glukózovo-fruktózový sirup (HFCS – High Fructose Corn Syrup)

Konzumácia nápojov s obsahom glukózovo-fruktózového sirupu stúpla od konca 70. rokov do začiatku nového tisícročia o 135 percent. Výrobcovia potravín začali do potravín a nápojov pridávať namiesto sacharózy (stolový cukor) práve kukuričný sirup, keď zistili, že HFCS je nielen lacnejší, ale aj chuťovo lepší a sladší.

V USA je glukózovo-fruktózový sirup dokonca na prvom mieste medzi zdrojmi kalórií. Jeho konzumácia ostáva na veľmi vysokej úrovni napriek tomu, že exituje pestrá paleta vedeckých štúdií, ktoré potvrdzujú jeho neblahé účinky na náš organizmus. Potravinárska loby je taká mocná, že dokonca aj v mnohých odborných kruhoch panuje mylná predstava, že fruktóza je prijateľná alternatíva stolového cukru. Fruktóza má však značne odlišný osud v organizme v porovnaní napríklad s glukózou a veľmi nepriaznivý dopad na zdravé fungovanie metabolizmu.

Je viac ako isté, že zvýšená konzumácia HFCS je spojená so zvýšeným rizikom diabetu, obezity, metabolického syndrómu a ďalšieho radu neduhov, ktorým je možné sa vyvarovať ak budeme pozorní voči tomu čo dávame do úst. V dnešnej dobe je do priemyselne vyrábaných potravín okrem HFCS pridávané obrovské kvantum ďalších chemikálií, ktoré nám škodia, a preto je potrebné zopakovať a zdôrazniť, že zručnosť v čítaní etikiet je kľúčová, ak máme záujem žiť zdravší a dlhší život.

Výber potravín je samozrejme len a len na Vás :)
 

Máte problém s nadváhou? Chudnite s nami pod odborným dohľadom!

Formular akcia

Objednať konzultáciu

Polia označené * sú povinné!

 

Sumár
Glukózovo-fruktózový sirup poškodzuje Vaše telo
Názov článku
Glukózovo-fruktózový sirup poškodzuje Vaše telo
Popis
Prvým krokom k uvedomelému postoju voči tomu, čo konzumujeme je naučiť sa čítať obaly potravín. Najoptimálnejšie z hľadiska životosprávy by bolo, ak by sme potraviny, ktoré majú akýkoľvek obal nemuseli konzumovať vôbec.
Autor

Tagy:, ,

Žiadne komentáre neexistujú

Pridaj komentár