Prečo nejesť Big Mac?

Obľubujete rýchle občerstvenia a “dobroty”, ktoré Vám ponúkajú? Na pohľad a chuť sú vynikajúce, ale viete čo robia s Vašimi kalóriami, tukom, krvným obehom a celkovým zdravím? Po prečítaní môjho článku zistíte, prečo nejesť Big Mac a nikdy viac sa už nepriblížiť k fastfoodu!

Prečo nejesť Big Mac

 

Prečo nejesť Big Mac?

Viete, čo sa presne stane hodinu po skonzumovaní Big Macu? Ak nie, čítajte jednotlivé “míľniky” v rámci jednej hodiny od jeho skonzumovania.

10 minút po skonzumovaní Big Macu

Náš mozog preferuje vysoko kalorické jedlá. V rámci evolúcie sa mozog vyvíjal v čase, keď bola potrava pre človeka vzácna a musel vydať veľa energie na to, aby si ulovil nejakú zver. Mozog sa prispôsoboval následne vysoko kalorickej strave. A táto preferencia v mozgu je zakotvená aj dnes. Preto výberu takých potravín, akými je aj rýchle občerstvenie nikdy nepohrdne.

Taký Big Mac má približne 540 kalórií a po jeho konzumácii sa okamžite zvyšuje hladina cukru v krvi na abnormálnu úroveň.

Konzumácia junk food potravín spúšťa v mozgu “odmeňovací” systém uvoľňujúci množstvo neurotransmiterov nazývaných dopamín, ktorý je zodpovedný za pocit uspokojenia. Tento istý neurotransmiter sa spúšťa vtedy, keď užijete alkohol alebo nejakú drogu, a ktoré následne vedú ku kompulzívnemu jedeniu.

 

20 minút po skonzumovaní Big Macu

Vedeli ste o tom, že žemľa Big Macu obsahuje množstvo fruktózového kukuričného sirupu a sodíku? Zrejme nie. Obe suroviny sú návykové a nabádajú Váš organizmus k väčšiemu mlsaniu a potrebe jesť viac. Zároveň sú tieto suroviny deštruktívne a vedú k obezite, cukrovke a srdcovo-cievnym ochoreniam.

 

30 minút po skonzumovaní Big Macu

Jeden Big Mac obsahuje približne 970 miligramov sodíka. Takéto veľké množstvo sodíka vedie k dehydratácii organizmu. Avšak Vy nepociťujete dehydratáciu, ale pocity podobné hladu a preto Váš mozog vysiela signál, že môžete dať ďalšie kolo Big Mac menu.

Príliš veľké množstvo skonzumovaného sodíka je veľkou záťažou na obličky a to zhoršuje ešte viac situáciu. Sodík spôsobí zrýchlenie činnosti Vášho srdca, čo spôsobí väčšie pumpovanie krvi do žíl. Čo následne vedie k zvýšeniu krvného tlaku, ktoré vedie k ochoreniam srdca, jeho zástave a infarktom.

 

45 minút po skonzumovaní Big Macu

Ešte stále máte chuť na konzumáciu Big Macu? Pokračujme ďalej…

Chuť na Big Mac po 45 minútach je spôsobená stratou kontroly nad hladinou cukru v krvi, ktorá spôsobuje ešte väčšiu chuť na jedenie. Ak po prvý krát skonzumujete vysoko kalorické jedlo, Váš inzulín spôsobí zníženie úrovne glukózy, ktorá je zodpovedná za potrebu väčšieho mlsania a konzumácie jedla.

Vysoký obsah fruktózového sirupu v žemli Big Macu je veľmi rýchlo absorbovaný tráviacim traktom, ktorý spôsobuje rýchle vylúčenie inzulínu a zároveň sa zvyšuje pocit hladu.

 

60 minút po skonzumovaní Big Macu

Tráviaci systém potrebuje pri zdravých a klasických potravinách čas 24 až 72 hodín, kým ho spracuje. Avšak, keď zjete hamburger, trvá to oveľa viac času. Približne 3 dni trvá, kým Vaše telo strávi Big Mac. Čo Vás, ale možno šokne viac je fakt, že približne 51 dní trvá organizmu kým strávi a spracuje trans tuky!

Big Mac obsahuje až 1,5 gramu trans tukov. Už z minulých našich článkov viete, že trans tuky sú veľmi nezdravé pre naše telo, lebo sa s nimi nevie poriadne vysporiadať. Trans tuky vedú nielen k srdcovo-cievnym ochoreniam, cukrovke a rakovine, ale aj k nadváhe a obezite!

 

Na záver…

Čo by som mal povedať na záver. Samozrejme je na Vašom rozhodnutí, či si dáte ešte Big Mac alebo som aspoň trošku zachránil Vaše zdravie. Suroviny, ktoré obsahuje Big Mac majú nezdravé následky pre Váš organizmus, hlavne v prípade, ak ho konzumujete pravidelne!

 

Máte problém s nadváhou? Chudnite s nami pod odborným dohľadom!

Formular akcia konzultacia

Objednať konzultáciu

Polia označené * sú povinné!

 

Tagy:, , , , , , ,

Žiadne komentáre neexistujú

Pridaj komentár