Sú nové prírodné sladidlá pre nás zdravé?

V poslednej dobe sú veľmi preferovanými sladidlami hlavne stévia a agávový sirup. Na prvý pohľad môžu vyzerať ako zdravá voľba, pretože ich výťažky sú skutočne z prírodných zdrojov. No sú až také zdravé?

Stévia

Na úvod treba poznamenať, že tieto prírodné sladidlá sú relatívne nové a zatiaľ nebolo vykonaných až tak veľa výskumov, ako v prípade rafinovaného cukru či umelých náhradných sladidiel v spojitosti na vplyv na naše zdravie. Hoci prírodné môže znieť, že je zdravé, v konečnom dôsledku to tak nemusí zďaleka byť. Samozrejme treba brať do úvahy, či ten, ktorý si vyberiete prešiel či neprešiel chemickým spracovaním. Ak neprešiel, je to pozitívne a určite odporúčame využívať. No v prípade chemického spracovania, zrejme pôvodné prírodné výťažky stratili účinok a zdravú hodnotu pre náš organizmus.

A čo vplyv na chudnutie?

Ak si pozriete nutričné hodnoty napríklad agávového sirupu, zrejme si prečítate, že obsahuje veľmi málo kalórií. No v konečnom dôsledku je to troška komplikovanejšie. Nebolo zatiaľ vykonaných dostatok štúdií na to, aby sa jednoznačne dalo konštatovať, aký vplyv majú tieto prírodné sladidlá na chudnutie. Existujú iba štúdie vplyvu na chudnutie, ktoré sa zameriavajú na staršie generácie ľudí a na umelé sladidlá. Štúdie dokazujú iba to, že umelé sladidlá pomáhajú pri chudnutí, ale len v kombinácii so zdravou a vyváženou diétou.

Na druhej strane sladidlá môžu vplývať na reguláciu telesnej hmotnosti a na kontrolu hladiny cukru v krvi. Zjednodušene povedané, akonáhle skonzumujeme niečo sladké, naše telo očakáva aj nejaké kalórie, ktoré si rado uloží na neskôr, aby malo z čoho čerpať energiu. Telo sa pripravuje na to, že uvoľní inzulín a ďalšie hormóny, ktoré nielen zvýšia hladinu cukru v krvi, ale ovplyvňujú aj Vašu sýtosť. To môže zapríčiniť, že sa budete prejedať a budete mať chuť viac maškrtiť.

Hoci sú štúdie zamerané na umelé sladidlá, vedci sa domnievajú, že konzumácia prírodných sladidiel by mohla spôsobiť rovnakú reakciu nášho organizmu. Čiže zatiaľ nie je preukázané, že by boli prírodné sladidlá zdravšie alebo vhodnejšie počas chudnutia. Či už konzumujete umelé alebo tie prírodné sladidlá, mali by ste určite konzumovať aj potraviny, ktoré obsahujú dostatočné množstvo vlákniny, ktorá Vás udrží dlhšie sýtymi. Vláknina pomáha udržiavať hladinu inzulínu a cukru v krvi na takej úrovni, aby ste nemali potrebu po pár minútach zas niečo skonzumovať.

Aby sme to zhrnuli, prírodné sladidlá treba vyberať s tým vedomím, či neprešli chemickým spracovaním a po druhé vždy ich treba konzumovať v rozumnej miere, ako všetky iné potraviny. Nič, čo sa preháňa určite pre náš organizmus nie je zdravé.
 

Máte problém s nadváhou? Chudnite s nami pod odborným dohľadom!

Formular akcia

Objednať konzultáciu

Polia označené * sú povinné!

 

Sumár
Sú nové prírodné sladidlá pre nás zdravé?
Názov článku
Sú nové prírodné sladidlá pre nás zdravé?
Popis
V poslednej dobe sú veľmi preferovanými sladidlami hlavne stévia a agávový sirup. Na prvý pohľad môžu vyzerať ako zdravá voľba, pretože ich výťažky sú skutočne z prírodných zdrojov. No sú až také zdravé?
Autor

Tagy:, , , ,

Žiadne komentáre neexistujú

Pridaj komentár