Tradičné delenie čaju

Možno viete, možno nie, ale ovocný čaj, nie je čajom v pravom zmysle slova. Predávajú sa síce v rovnakom balení ako biely, zelený alebo čierny čaj, no ich obsah tvorí zmes sušených rastlín a ovocia, ktoré neobsahujú listy čajovníka!

Ovocným čajom chýba kofeín a teín a preto nemajú povzbudivý účinok pre ľudský organizmus. Základ ovocných čajov najčastejšie tvoria sušené šípky, jablká alebo kvety ibiša. Dopĺňajú ich rôzne plody, ktoré zvýrazňujú arómu čaju. Ovocné čaje by sa nemali nechávať dlho stáť, pretože prirodzené cukry v kúskoch sušeného ovocia a najmä pridaný cukor tvoria vhodné podmienky pre vznik a šírenie plesní…

Čaj šálka

Čaj sa tradične delí iba na tri druhy – čierny čaj, biely čaj a zelený čaj.

Čierny čaj – lístky čaju sa najprv mechanicky narušia a nechá sa úplne prebehnúť oxidácia pri aspoň 30° C a vysokej vlhkosti. Spracovanie trvá až týždeň.

Biely čaj – na prípravu sa zbierajú iba mladé lístky z koncov vetiev a rovno sa sušia bez ďalšej úpravy, preto sa biele čaje považujú za najvzácnejšie.

Zelený čaj – má nižší stupeň oxidácie (8 – 85 %) a pred sušením sa naparuje, aby sa zahubili enzýmy spôsobujúce fermentáciu čaju.

Zelený čaj

Podľa povestí objavil zelený čaj mýtický čínsky vládca Piatich zŕn Šen-nung (2.737 – 2.697 pr. n. l.), keď sedel pod stromom, do nádoby s horúcou vodou vedľa neho spadol lístok a vládca sa rozhodol, že nápoj ochutná. Zelený čaj sa nefermentuje, len naparuje a suší – preto si udržuje svoju zelenú farbu a vyšší obsah vitamínov C, B a E a minerálov ako mangán, draslík a vápnik. Obsahuje stimulujúci kofeín, no v omnoho nižšom množstve než káva a aminokyselinu teanín, ktorá navodzuje pocit odpočinku a bdelosti zároveň. Rastlinné polyfenoly zeleného čaju majú antioxidačný účinok.

Zelený čaj

Príprava zeleného čaju

  1. kanvicu alebo šálku najprv vypláchneme vriacou vodou
  2. dovnútra vložíme sypaný čaj voľne v pomere 2 – 4 gramy na 1,5 dl
  3. zalejeme podľa druhu a pokynov výrobcu krátko prevarenou vodou vychladenou na 70 – 80° C.
  4. čas lúhovania sa podľa druhu čaju pohybuje od 30 sekúnd do 3 minút

Kvalitný zelený čaj sa dá použiť opakovane na 4 až 6 výluhov, každý opakovaný výluh však musí trvať o niečo dlhšie ako predchádzajúci a voda by mala mať vyššiu teplotu!

Európske pitie čaju

Prvý čaj z Číny priviezli do Európy Holanďania v roku 1610. Sprvu bol v Európe veľmi drahý, takže sa dostal len k príslušníkom najvyšších vrstiev. Išlo však iba o zelený čaj, Číňania iný nepoznali. Lisovali ho do malých kociek, ktoré sa lepšie prepravovali na veľké vzdialenosti a slúžili aj ako platidlo. Približne v polovici 17. storočia Číňanov zaskočila veľká vlna európskeho záujmu o čaj, doterajšie zvyklosti prestali stačiť dopytu a začal sa hľadať nový spôsob, ako čaj bez porušenia kvality dopraviť do Európy. Práve v tom čase Číňania prišli na to, že pokiaľ vo fáze povädnutia zvinutia lístkov nechajú čaj vo veľmi teplom a vlhkom vzduchu prudko zaschnúť, prebehne oxidácia šťavy vytekajúcej z prasklín listov, tie výrazne stmavnú, čo pri dobrom balení omnoho dlhšie udrží kvalitu čaju. Tak vznikol čierny čaj, ktorý Číňanom k srdcu neprirástol, ale vtedajšiu Európu uchvátil.

Fermentácia alebo oxidácia?

Kedysi sa usudzovalo, že premenu zeleného čaju na čierny čaj spôsobujú špeciálne mikroorganizmy – preto sa v súvislosti s čajom zažil termín fermentácia, ktorý znamená proces premeny látok za účasti mikrobiálnych enzýmov (fermentov). Časom sa však prišlo na to, že ide o oxidáciu, teda o zvýšenie počtu atómov kyslíka, ktoré sa deje za účinnosti čaju vlastnými enzýmami. Pre tento proces oxidácie, pri ktorom zelený čaj získava farbu a arómu a mení sa na čierny čaj, sa však termín fermentácie nesprávne používa doposiaľ. Oba názvy fakticky označujú rovnaký dej (premenu látok v zelenom čaji na látky iné, čím vznikne čierny čaj), ale iba oxidácia vystihuje to, čo sa s látkami pri procese deje.

Čierny čaj

Čierny čaj obsahuje veľa látok, ktoré človeku prospievajú. Polyfenoly ľudské telo zbavujú voľných radikálov, čo sa dá chápať ako prevencia nádorových ochorení a predčasného starnutia. V čaji sa vyskytuje aj teín, čo je rovnaká látka, ktorej sa v káve hovorí kofeín, ale v čaji má odlišné účinky. Kávový kofeín v tele reaguje pomerne rýchlo, čoskoro sa dostaví stimulácia a zanedlho odznie. Účinok čajového kofeínu (teínu) nie je taký silný, ale za to trvalejší. Teín a ďalší alkanoid čaju teofylín spôsobujú celkovú stimuláciu organizmu a tiež vyššie prekrvenie obličiek, vďaka ktorému je čaj mierne močopudný. Čierny čaj je tiež prirodzeným zdrojom fluoridu. Liter čierneho i zeleného čaju pokrýva zhruba dennú spotrebu fluóru.

Oolong čaj

Príprava čierneho čaju

  1. na prípravu treba mať k dispozícii šálku či sklenenú, kovovú alebo procelánovú kanvicu baňatého tvaru a dostatočne veľké sitko, aby mali čajové lístky priestor sa rozvinúť
  2. do prázdnej kanvice či šálky nalejeme trochu horúcej vody, priklopíme a necháme chvíľu stáť, aby voda a horúca para rozohriali steny nádoby. Potom vodu vylejeme
  3. do kanvice vložíme sitko a nasypeme doňho zodpovedajúce množstvo čaju. Na 1,5 dl nápoja by mali pripadnúť 2 – 4 gramy čaju, čo je zhruba jedna plnšia čajová lyžička
  4. prevarená voda sa odstaví z platne, aby prestala bublať a okamžite sa preleje cez čaj. Čierny čaj by sa mal zalievať vodou horúcou 99° C, pretože pri nižšej teplote než 90° C sa nerozvinú jeho chute
  5. v Európe je zvykom nechať lúhovať čaj 3 až 5 minút, ale inde vo svete sa používajú odlišné postupy – napríklad v Indii sa na prípravu čaju Masala nechajú čajové lístky vo vode 15 minút povariť. Po uplynutí požadovaného času lúhovania je čaj hotový, stačí vybrať sitko a čaj podávať.

TIP: spoznajte 10 rôznych čajov, ktoré Vám zrýchlia metabolizmus a podporia chudnutie.

Čaje v bio kvalite môžete nájsť aj na www.biocaje.sk

Zdroj: METRO culinar

Máte problém s nadváhou? Chudnite s nami pod odborným dohľadom!

Formular akcia

Objednať konzultáciu

Polia označené * sú povinné!

 

Tagy:, , , ,

Žiadne komentáre neexistujú

Pridaj komentár